Nieuwe features in Microsoft Teams!

Microsoft Teams gaat als een raket de laatste tijd. Zeker sinds COVID-19 ervoor zorgde dat thuiswerken deel uitmaakt van het nieuwe normaal. Bij Microsoft hadden ze al nieuwigheden voor de productiviteitsapp op stapel staan en daar zijn nu nog enkele handige en leuke features aan toegevoegd. Welke vind jij de beste? 

1. Together mode

Iedereen heeft het lastig om echt verbonden te zijn tijdens remote meetings. Het is niet zoals in een vergaderzaal op kantoor, dat hebben we ondertussen al aan den lijve mogen ondervinden. Met Together mode kan je meer focussen op lichaamstaal en wordt het gemakkelijker om te focussen op wie aan het woord is in een meeting waarin er veel dooreen wordt gesproken. Together mode met Auditorium view wordt in augustus beschikbaar. En er komen andere views in de toekomst.  

2. Dynamic view

Microsoft zet artificiële intelligentie in om Teamsmeetings leuker en slimmer te maken. Met nieuwe knopjes kan je onder meer gedeelde content en specifieke deelnemers naast elkaar plaatsen en kan je de view personaliseren zoals je het graag hebt. Dynamic view bouwt verder op de verbetering van de meeting experience die Microsoft al eerder aankondigde. Daaronder vinden we de view met 49 deelnemers tegelijk op je scherm (als je per se met 49 in een meeting wil zitten) en – ja, ze hebben dat van Zoom – virtuele breakout rooms. We zijn benieuwd of het ook even vlot zal werken.  

dynamic view in MS Teams

3. Videofilters

Ondertussen hebben we allemaal ons arsenaal aan hilarische en ook serieuze achtergronden geüpload in Teams voor alle mogelijke meetings (heb je trouwens ook al die achtergrond met logo van jouw organisatie al gemaakt?).

Nu zijn er ook videofilters beschikbaar die de verlichtingsniveaus aanpassen en de focus van je camera verzachten zodat jij in het midden van de belangstelling kan staan.

4. Reflect messaging extensie

Emotioneel welzijn is belangrijk als je productief wil zijn. Met de Reflect messaging extensie kunnen managers, leidinggevenden en leerkrachten inchecken hoe hun teams of studenten zich voelen over een specifiek thema of in het algemeen.

Je IT admin kan de extensie van GitHub halen en installeren. De extensie biedt je voorbeeldvragen om in te checken en de mogelijkheden om je eigen vragen toe te voegen waarop je team dan al dan niet anoniem kan antwoorden. Dit komt er de komende weken aan.

reflective messaging in teams

5. Live reacties

Dat bevestigende knikje of die aanmoedigende glimlach gemist in je Teams-meeting? Geen nood, als je aan het woord bent kan je binnenkort reacties zien van je toehoorders via emoji die zichtbaar zijn voor de hele groep. Think Instagram Live met al die gekleurde hartjes. Live reacties is een gedeelde feature met PowerPoint Live presentaties wat binnenkort ook in Teams wordt aangeboden voor nog meer interactie met je publiek als je aan het presenteren bent.

live reacties tijdens teams meeting

6. Chat bubbles

Chatten tijdens videomeetings allemaal goed en wel, maar de presentatoren, content op je scherm en dan nog eens de chat in de gaten houden is verre van een sinecure. Voorlopig moet je nu manueel het chatscherm openen om de chat te zien. Binnenkort komen de chats gewoon op het scherm van alle deelnemers zodat deze stroom van berichten mee deel uitmaakt van je meetingervaring.

7. Sprekers aanduiden bij live ondertitels en uitgeschreven transcript

In Teams kan je al even, tenminste als je Engels spreekt in je meetings, live ondertitels krijgen. Binnenkort kan iedereen ook gewoon een uitgeschreven versie van wat er tijdens je Teams-overleg gezegd is ontvangen. Daarbij krijg je dus ook te zien wie er op wel moment wat heeft gezegd. Geen discussies meer dus achteraf over wie nu weer vond dat het voorstel x echt geen goed idee was, ha!

spreker aanduiden in teams meeting

Live ondertitels met aanduiding van de spreker.

live transcri^pties tijdens microsoft teams meeting

Live transcripties met aanduiding van de spreker.

8. Interactieve meetings voor 1000 deelnemers

Met Teams kan je binnenkort een interactieve meeting houden tot 1.000 deelnemers. Dat betekent dat iedereen in die meeting kan chatten, zichzelf kan unmuten en de eigen video kan aanzetten om in real-time samen te werken. Je zal ook in staat zijn om tot 20.000 deelnemers aan een view-only meeting te laten deelnemen.

9. Microsoft Whiteboard updates

De whiteboard was al een feature in Teams maar die kon best nog wel wat extra mogelijkheden gebruiken. Binnenkort biedt Whiteboard in Teams je snellere laadtijden, post-its, tekst en drag-and-drop mogelijkheden. Zo kunnen ook deelnemers die geen pen en touchscreen hebben (ja, de meesten onder ons) ook aan creatieve brainstormsessies deelnemen tijdens Teams-meetings.

10. Tasks app

Eindelijk, de Tasks app komt eraan! We vonden Planner al leuk om taken overzichtelijk te houden in een Teams-workspace en we hadden ook al veel sympathie voor de To Do app die de taken uit Planner en uit je Outlook tasks integreerde. Met Tasks is Teams een app in de rail aan de linkerkant rijker. Met een druk op de knop heb je zicht op al je taken in slimme lijsten. Tasks gaat het geleidelijk aan in Teams overnemen van Planner.

microsoft tasks app

11. Antwoordsuggesties

We zijn geen grote fan van berichten die al klaar staan waarmee je snel kan antwoorden, maar als de vraag bijvoorbeeld is ‘Heb je tijd om even te bellen’ dan kan het antwoord ‘Ja, graag!’ met een enkele klik wel handig zijn als je snel wil reageren. Dus niet om iemand proficiat te wensen in zijn of haar nieuwe job (zie LinkedIn) maar wel sneller een response geven die meer is dan ja of nee. We zitten al genoeg op die kleine schermpjes te tikken. 

antwoordsuggesties in Microsoft Teams

Microsoft biedt binnenkort met Cortana ook voice commando’s aan in de mobiele app, maar dit zal enkel in de VS zijn en in het Engels, obviously. Ook de hardware in vergaderzalen zal zich meer en meer laten bedienen met de stem in plaats van door aanraking van knoppen, corona weet je wel? 

Maar als we even deze 11 bovenstaande nieuwe Teams-features beschouwen? Welke vind jij de beste aanwinst voor Teams? 

Deel je enthousiasme

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Volg je thinkTeams al op LinkedIn?